DONATE

Κοινωνικό και Καλλιτεχνικό Όραμα

14/10/2019

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα από τη συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο είναι ποικίλα. Είτε από άγνοια, είτε από ελλιπή εκπαίδευση, είτε από κακώς εννοούμενη φιλοζωία, στην Ελλάδα εξακολουθούν να παρατηρούνται ίσως και να διογκώνονται φαινόμενα που σχετίζονται με την υποβάθμιση της ευζωίας. Εγκαταλείψεις ζώων, δηλητηριάσεις, φαινόμενα κακοποίησης αγροτικών ζώων, πιέσεις στην άγρια ζωή και άλλα πολλά, δυστυχώς συνεχίζουν να παρατηρούνται καθημερινά και κατά κόρον. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό θέμα, είτε διότι δεν είναι προτεραιότητα τους, είτε λόγω έλλειψης πόρων (ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή). Η Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ουραγός σε θέματα ευζωίας και τα βήματα αλλαγής είναι αποσπασματικά, ακτιβιστικά, και εθελοντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι θεσμοθετημένοι φορείς για την προστασία των αδέσποτων ζώων είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

Η γνώμη των μελών της We Live Together – Συμβιώνουμε είναι ότι θα έπρεπε να είναι οι φορείς πολιτισμού. Την ίδια στιγμή, στις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων και εταιρειών που υποστηρίζονται οικονομικά και η νοοτροπία για την δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των ζώων, πλησιάζει στην κατάσταση του status quo. Η εταιρεία θέλει να επιχειρήσει σταθερά και στοχευμένα βήματα και δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα για να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του και να αντιστραφεί το σκηνικό αυτής της πολιτισμικής ένδειας.

Ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα πολιτισμού στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι η στάση του ανθρώπου απέναντι στα ζώα. Ενώ ζητήματα όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός και οι φυλετικές διακρίσεις, η έμφυλη και οικογενειακή βία, το bullying και άλλα συναφή κοινωνικά προβλήματα προσεγγίζονται σε έναν ευρύ βαθμό καλλιτεχνικά, τα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τα ζώα δεν λαμβάνουν ιδιαίτερη προσοχή και απαντώνται ελάχιστες καλλιτεχνικές εφαρμογές ή προσπάθειες. Η φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι με κάποιο τρόπο συνυφασμένη μοναχά με κτηνιατρικές, ακτιβιστικές και εθελοντικές δράσεις. Η επιμόρφωση είναι ελλιπής και όπως έχει τονιστεί παραπάνω, η καλλιτεχνική προσέγγιση είναι ισχνή, με αποτέλεσμα ο νους των κατοίκων της χώρας – και ειδικότερα των νέων – να μένει ακαλλιέργητος σε ένα από τα βασικότερα πεδία πολιτισμού.


Επιθυμία των μελών της We Live Together – Συμβιώνουμε είναι να ξεκινήσουν στοχευμένες δράσεις καλλιτεχνικού τύπου και να πολλαπλασιαστούν, να επεκταθούν, να είναι συνεχείς και τοποθετημένες σε επαγγελματική βάση τόσο σε περισσότερα σημεία της Σύρου, που είναι η έδρα της επιχείρησης, όσο και σε άλλα νησιά ή ακόμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα μέλη της επιχείρησης δραστηριοποιούνται είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά σε ποικίλα καλλιτεχνικά πεδία, ενώ πολλοί επαγγελματίες από διαφορετικά περιβάλλοντα (γραφίστες, κινηματογραφιστές, φωτογράφοι, designers, ζωγράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί κ.ά.) βρίσκουν ενδιαφέρον στην δράση της και έχουν προτείνει ή τους έχει προταθεί να συνεργαστούν με αυτήν. Επιπροσθέτως, όπως έχει ήδη αναφερθεί, ένας σημαντικός στόχος για την επιχείρηση είναι να προσεγγίσει τις νεότερες ηλικίες, τα παιδιά , που σήμερα μεγαλώνουν ζώντας σε μία καθημερινότητα και ένα περιβάλλον που είναι, ως επί το πλείστον, εχθρικό προς τα ζώα.

Έλα στην παρέα μας
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
ΑνακοινώσειςemailFacebookInstagram
BACK